Δρ. ΑΛΑΣΕΪΡΛΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ - ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για την διαδικασία φθοράς μιας άρθρωσης, όχι μόνον σε  καταστάσεις προχωρημένης ηλικίας, αλλά και μετά από τραυματισμό, χειρουργικές επεμβάσεις ή και άλλες παθολογικές καταστάσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεονέκρωση κ.ά. καταστάσεις). Αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και περιορίζει σοβαρά τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα την πτωχή ποιότητα ζωής.  Όλες οι αρθρώσεις μπορεί να προσβληθούν, αν και η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, του γόνατος και του ώμου είναι αυτές που  δημιουργούν συχνότερα προβλήματα λειτουργικότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική θεραπεία, είτε πρόκειται για ολική αντικατάσταση της άρθρωσης είτε για τμηματική αντικατάσταση μόνον του πάσχοντος τμήματος της άρθρωσης. Η εμπειρία ενός πολύ μεγάλου αριθμού επεμβάσεων σε συνδυασμό με την δυνατότητα επιλογής κορυφαίας ποιότητας εμφυτευμάτων παγκόσμια αναγνωρισμένων οίκων υπόσχεται ένα πολύ ικανοποιητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια. Επίσης η πιθανώς μεγαλύτερη σειρά ασθενών στην Βόρειο Ελλάδα που υπεβλήθησαν σε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, προσφέρει ασφαλή επιλογή σε νέους και μεσήλικες ασθενείς που ικανοποιούν τις ενδείξεις να διατηρήσουν την φυσιολογική άρθρωση του γόνατος για τουλάχιστον 10 επιπλέον χρόνια, πριν γίνει ολική αρθροπλαστική. Τα πλεονεκτήματα είναι η πιο φυσιολογική κινηματική του γόνατος και η αποφυγή αναθεωρητικής επέμβασης σε μικρή ηλικία.  Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα στους ασθενείς μας προσφέρουν για τα ελληνικά και διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα το πλέον ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών (<1%).

Στους ασθενείς προσφέρεται μετεγχειρητικά ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό την ταχεία αλλά και ασφαλή μετάβασή τους στις προηγούμενες καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

ΒΛΑΒΕΣ ΑΡΘΡΙΚΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ

Συνιστούν παθολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες περιοχές του αρθρικού χόνδρου έχουν υποστεί βλάβη. Αφορούν όλες τις αρθρώσεις του σώματος, με τις αρθρώσεις του γόνατος, της ποδοκνημικής και του ισχίου να απασχολούν συχνότερα τους ασθενείς. Οι ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας τίθενται από τα χαρακτηριστικά της βλάβης, την ηλικία, την ένταση των συμπτωμάτων και τις προσδοκίες του ασθενούς.

Προσφέρονται όλα τα είδη εξειδικευμένης χειρουργικής θεραπείας: οστεοτομίες, καθαρισμός, μικροκατάγματα (microfractures), μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων (mosaiplasty), μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων τελευταίας γενιάς (autologous chondrocyte implantation – ACI). Οι επεμβάσεις γίνονται είτε με ανοικτή είτε με αρθροσκοπική μέθοδο.  Η υψηλή εξειδίκευση και ο αυστηρός σεβασμός των ενδείξεων μας έχουν προσφέρει πολύ σημαντικά ποσοστά για τα ελληνικά και διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα ευχαριστημένων (95%) και απόλυτα ευχαριστημένων (85%) ασθενών.

Σημαντικό στοιχείο για τελικό ικανοποιητικό αποτέλεσμα είναι η αποκατάσταση, η οποία προσφέρεται στους ασθενείς μας σε ειδικά προγράμματα διάφορων ταχυτήτων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της βλάβης και της χειρουργικής τεχνικής, με της υψηλότερης εξειδίκευσης εξοπλισμό και προσωπικό.  

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΉ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Προσφέρουμε υψηλή εξειδίκευση στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις όλων των αρθρώσεων (ώμος, ωμοπλατιαιοθωρακική, αγκώνας, ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική). Κύριες ενδείξεις της αρθροσκοπικής χειρουργικής είναι:  οι ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου,  η αστάθεια του ώμου, η επώδυνη ωμοπλατιαιοθωρακική άρθρωση, ευρύ φάσμα παθήσεων του αγκώνα, ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου και δυσπλαστικό ισχίο, συνδεσμικές κακώσεις (πρόσθιος –οπίσθιος χιαστός) και ενδαρθρικές βλάβες του γόνατος (ρήξεις μηνίσκων, βλάβες αρθρικού χόνδρου, αστάθεια επιγονατίδας), οστεοχόνδρινες βλάβες και σύνδρομα προστριβής στην ποδοκνημική, καθώς και εστίες οστεονέκρωσης που μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε άρθρωση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα γεγονότα της πρώτης στην Ελλάδα αρθροσκόπησης της ωμοπλατιαιοθωρακικής από τον υπογράφοντα το 2005 (πιθανώς εξακολουθεί να είναι ο μόνος που την χρησιμοποιεί ως σήμερα στην συγκεκριμένη χώρα) και η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα (2004) συνδεσμοπλαστικής πρόσθιου χιαστού με ανατομική ανακατασκευή της πρόσθιας – έσω και οπίσθιας-έξω (double-bundle ACL) και πάλι από τον υπογράφοντα (σχετική δημοσίευση στα αντίστοιχα τεύχη της περιοδικής έκδοσης της Ιδιωτικής Κλινικής «Άγιος Λουκάς» «Τα νέα μας» και στην ιστοσελίδα της Κλινικής).  Ο υπογράφων είχε επίσης την τιμή να υπηρετήσει με μετακίνηση στην Μονάδα Αθλητικών Κακώσεων της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ. Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» το χρονικό διάστημα Μάρτιος 2012 – Σεπτέμβριος 2013, με αντικείμενο την αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού γόνατος. Άξια αναφοράς είναι επίσης η Αρθροσκοπική θεραπεία της επίμονης τενοντοπάθειας του επιγονατιδικού τένοντα. Είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, μόνον με μικρές οπές της αρθροσκοπικής τεχνικής, αντί των κλασσικών ανοικτών προσπελάσεων. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον κ. Αλασεϊρλή το 2011 και δημοσιεύθηκε στο Muscles, Ligaments and Tendons Journal, το 2012. Με την συγκεκριμένη τεχνική δεν προκαλείται καμία βλάβη σε υγιείς περιοχές του τένοντα, όπως μπορεί  να συμβεί με τις κλασσικές τεχνικές. Επίσης η αποκατάσταση και η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες  είναι σαφως ταχύτερη και πιο εύκολη.  Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε την Συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού σε παιδιά. Πρόκειται για τεχνική που διασώζει τις ζώνες αύξησης των οστών, καθώς αν η επέμβαση γίνεται όπως στους ενήλικες, δημιουργούνται τουνελ στο μηριαίο σε παράκεντρη θέση και μπορεί να επηρεαστεί η σωστή ανάπτυξη του οστού. Αν και οι απόψεις διίστανται για το συγκεκριμένο θέμα, προτείνουμε την τεχνική αυτή που σέβεται την αυξητική ζώνη του μηριαίου και δεν την παραβιάζει.. Πιθανώς έχοντας να προτάξουμε την μεγαλύτερη σειρά αυτού του είδους της επέμβασης στην Ελλάδα, η εμπειρία μας σχετικά με την αποτελεσματικότητά της είναι άριστη.

Καταγράφονται υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας και ικανοποίησης των ασθενών, σε σύγκριση με τα ελληνικά και διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. Σε όλο το είδος των ανωτέρω επεμβάσεων του υπογράφοντος, το ποσοστό μη ικανοποιητικού αποτελέσματος κυμαίνεται κάτω του 0.3 %.

Ειδική τεχνική που εφαρμόζεται διεγχειρητικά από όσο γνωρίζουμε μόνον από την ομάδα μας στον Ελληνικό χώρο,

περιορίζει σημαντικά συγκριτικά με τις κλασσικές αρθροσκοπικές πρακτικές, τον μετεγχειρητικό πόνο και αιμορραγία, καθώς και την μετεγχειρητική ατροφία του τετρακεφάλου.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Αθλητικές κακώσεις και παθήσεις που δεν θεραπεύονται με συντηρητικά μέτρα, αντιμετωπίζονται με χειρουργικές θεραπείες. Χρόνιες τενοντοπάθειες, θλάσεις μυών, χρόνια σύνδρομα διαμερίσματος και σχεδόν όλες οι παθήσεις που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο «Αρθροσκοπική Χειρουργική». Αθλητές όλων των αθλημάτων, από ερασιτέχνες ως και πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές διαφόρων εθνικών ομάδων (Ελλάδας, ΗΠΑ, Βουλγαρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Σλοβακίας, Αργεντινής, Βραζιλίας) έχουν υποβληθεί σε διάφορες επιτυχείς θεραπείες από τον υπογράφοντα. Αξιοσημείωτη η αρθροσκοπική θεραπεία της χρόνιας τενοντοπάθειας του επιγονατιδικού, μία μέθοδος που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον υπογράφοντα (2006) ο οποίος διατηρεί πιθανώς την μεγαλύτερη σειρά τέτοιων επεμβάσεων στην συγκεκριμένη χώρα, με το απρόσμενο και για διεθνή δεδομένα της απόλυτης ικανοποίησης του 100% των αθλητών που υποβλήθηκαν στην επέμβαση. Πλεονεκτήματα της μεθόδου, η απουσία χειρουργικής τομής, η αποφυγή επέμβασης σε υγιείς ιστούς και επομένως η απουσία ιατρογενούς βλάβης και η ταχύτερη επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες σε σχέση με παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές. Επίσης αξιοσημείωτη είναι το γεγονός ότι ο υπογράφων πιθανώς έχει να επιδείξει την μεγαλύτερη σειρά παιδιατρικών ασθενών με συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού προστατεύοντας την αυξητική πλάκα του μηριαίου (physeal sparing technique).

Τιμητικό γεγονός για τον υπογράφοντα αποτελεί η στενή συνεργασία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το Αθλητιατρικό Κέντρο Εθνικών Ομάδων του ΣΕΓΑΣ στην Θεσσαλονίκη.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους συντηρητικής θεραπείας που αφορούν κυρίως την έγχυση με ενέσιμη μέθοδο στην πάσχουσα περιοχή, διαφόρων παραγόντων: ενζύμων, κολλαγόνου, prolotherapy, πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRPs) και πιο πρόσφατα βλαστοκυττάρων (BMC). Οι ενδείξεις αφορούν βλάβες του αρθρικού χόνδρου (τραυματικές και αρθροπάθεια), τενοντοπάθειες και μυϊκούς τραυματισμούς. Παρά το γεγονος ότι οι περισσότερες μέθοδοι είναι πολύ πρόσφατες και δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικά τεκμηριωσεις για την αποτελεσματικότητά τους, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ είναι βέβαιο ότι το μέλλον ανήκει σε αυτή την μορφή θεραπειών.

Όλες οι ανωτέρω μέθοδοι, μπορούν να συνδυαστούν και με χειρουργικές μεθόδους με σκοπό την ενίσχυση του τελικού αποτελέσματος.

Πάρα πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε επίσης να επιδείξουμε με την τεχνική των τοπικών εγχύσεων στην σπονδυλική στήλη σε παθήσεις όπως οσφυαλγία και ισχιαλγία επί ύπαρξης δισκοκήλης.

 

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Τραυματισμοί που αφορούν τα οστά (κατάγματα) αλλά και τα μαλακά μόρια (μύες – τένοντες, αρθρικός θύλακος, απονευρώσεις διαμερισμάτων), απαιτούν άμεση και σωστή αντιμετώπιση. Δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μετά την αρχική αντιμετώπιση, ένα πλήθος μετατραυματικών παθήσεων επιβαρύνει τους ασθενείς καθιστώντας αδύνατη την επιστροφή στις προηγούμενες επαγγελματικές και καθημερινές δραστηριότητες: καθυστερημένη πώρωση (delayed union), πώρωση σε πλημμελή θέση (malunion) και αποτυχίας πώρωσης καταγμάτων (non-union), παραμορφώσεις του άξονα του άκρου, ανισοσκελία, μετατραυματική δυσκαμψία, ρικνώσεις μυών και τενόντων, μετατραυματική αρθρίτιδα. Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω παθήσεων απαιτείται εμπειρία και εξειδίκευση σε διάφορες σχετικές χειρουργικές τεχνικές: αναθεώρηση οστεοσύνθεσης κατάγματος, διατατική οστεογένεση με διάφορους τύπους συσκευών εξωτερικής οστεοσύνθεσης, τεχνικές μεταθέσεως τενόντων, τεχνικές αρθροπλαστικής σε νέους ασθενείς.

Ο υπογράφων διαθέτει μεγάλη βαθμό εμπειρίας και εξειδίκευσης στις ανωτέρω τεχνικές, όντας για αρκετά χρόνια Επιμελητής σε Ορθοπαιδική Κλινική του ΕΣΥ που εφημέρευε καθημερινά και υποδεχόταν μεγάλο αριθμό περιστατικών τραύματος.

 

ΠΑΙΔΟ-ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

Ορισμένες παιδοορθοπαιδικές παθήσεις απαιτούν χειρουργική θεραπεία, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις: ραιβοϊπποποδία, πλατυποδία, συγγενής βράχυνση γαστροκνημίου-αχιλλείου, νόσος Blount, πολλαπλή επιφυσιακή δυσπλασία, PFFD (Proximal Femoral Focal Deficiency), ραιβό ισχίο, παραμορφώσεις αρθρώσεων λόγω σηπτικής αρθρίτιδας, μεγάλη ανισοσκελία συγγενής ή επίκτητη (όπως μετά από μετατραυματική πρόωρη σύγκλειση αυξητικής πλάκας). Για την επιτυχή χειρουργική θεραπεία απαιτούνται εξειδίκευση και εξοικείωση στο συγκεκριμένο πεδίο, επιμελής και λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός, χρησιμοποίηση ειδικών παιδιατρικών χειρουργικών υλικών (υλικά διορθωτικής οστεοτομίας ισχίου και μηριαίου, συσκευές διατατικής οστεογένεσης).

Ο υπογράφων ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το αντικείμενο λόγω της διδακτορικής του διατριβής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έκτοτε έχει επιδείξει πλούσιο χειρουργικό έργο στις παιδο-ορθοπαιδικές παθήσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Λόγω της φύσης της παιδικής ηλικίας και των απαιτήσεων στην συμμόρφωση μετεγχειρητικά, θα πρέπει μετεγχειρητικά να προσφέρεται πρόγραμμα αποκατάστασης υπό την επίβλεψη ειδικών.

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ – ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (Carpal Tunnel Syndrome): Πρόκειται για πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα και προκαλεί δυσβάχταχτα συμπτώματα στους ασθενείς. Η χειρουργική θεραπεία είναι απλή, σύντομη και προβλέψιμη με ποσοστά επιτυχίας που για τον υπογράφοντα αγγίζουν το 100%. Το μυστικό της επιτυχίας της χειρουργικής θεραπείας δεν έγκειται μόνον στην σωστή χειρουργική τεχνική, αλλά κυρίως θα λέγαμε στην προεγχειρητική εκτίμηση. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μιμούνται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και παθολογικό υπόστρωμα που δημιουργεί την τάση ανάπτυξής του. Αν δεν εντοπιστούν προ-εγχειρητικά, υπάρχει κίνδυνος μη αποδεκτού αποτελέσματος.

Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα (Trigger Finger) : προκαλεί πόνο, «κλείδωμα» σε συγκεκριμένη θέση ή/και εκτίναξη του πάσχοντος δακτύλου. Αντιμετωπίζεται εύκολα και προβλέψιμα με απλή και σύντομη χειρουργική επέμβαση.

Νόσος  Dypuytren: Σοβαρής μορφής ανάπτυξη ρικνωτικού ιστού κάτω από το δέρμα της παλάμης που συμφύεται με τα έλυτρα των τενόντων και τις απονευρώσεις των δακτύλων και οδηγεί σε σοβαρή μόνιμη παραμόρφωση. Παρά της ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών με έγχυση λυτικών παραγόντων τις οποίες αρχίζει σταδιακά να εφαρμόζει η Ορθοπαιδική κοινότητα διεθνώς, περιμένουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους και ο υπογράφων για προβλέψιμο ικανοποιητικό αποτέλεσμα συνεχίζει και την παραδοσιακή χειρουργική θεραπεία, η οποία είναι λεπτή και απαιτητική και απαιτεί τον πλήρη καθαρισμό όλου του παθολογικού ρικνωτικού ιστού ως και τις περιφερικές προσφύσεις στα δάκτυλα.

Βλαισσός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus): Αποτελεί πολύ συχνή πάθηση, ιδιαίτερα στις γυναίκες και είναι ιδιαίτερα επώδυνη, επιβαρύνοντας την εφαρμογή υποδημάτων και την φυσιολογική βάδιση. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση επώδυνης διόγκωσης (bunion) πριν από τον μεγάλο δάκτυλο (γνωστό λαϊκά) και ως «κότσι». Υπάρχουν και άλλες συνοδές καταστάσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο της κατάσταση, όπως πρηνισμός του μεγάλου δακτύλου, γαμψοδακτυλία ή/και κλινοδακτυλία στα υπόλοιπα δάκτυλα, σοβαρή μεταταρσαλγία και ανάπτυξη επώδυνων τήλων («κάλων») στην επιφάνεια του πέλματος. Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία και τις απαιτήσεις του ασθενούς, αλλά και τα χαρακτηριστικά της πάθησης, εφαρμόζονται διάφορες χειρουργικές θεραπείες, από απλές (απλή αφαίρεση bunion) ως πολύ εκτεταμένες και σοβαρές που αφορούν αλλαγή της μηχανικής του ποδιού, διορθωτικές οστεοτομίες μεταταρσίων και μεταθέσεις τενόντων. H αποκατάσταση απαιτεί από ελάχιστες ημέρες ως 4 με 10 εβδομάδες, ανάλογα με την έκταση της χειρουργικής επέμβασης .

Ο υπογράφων διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και αριθμό επιτυχών χειρουργικών επεμβάσεων, χρησιμοποιεί συστηματικά περίπου 10 διαφορετικά είδη χειρουργικής θεραπείας της πάθησης.

 

Νευρίνωμα Morton: Συχνή πάθηση που οφείλεται σε ανάπτυξη παθολογικού υπερπλαστικού νευρικού ιστού στον διχασμό του δακτυλικού νεύρου των ποδιών, συνήθως στην βάση πριν τον 3ο-4ο δάκτυλο. Ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, που αν δεν υποχωρήσει συντηρητικά, απαιτεί χειρουργική αφαίρεση. Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα ανακουφιστεί από το κύριο σύμπτωμα που είναι ο πόνος, ωστόσο άλλες ενοχλήσεις όπως μούδιασμα και «τσιμπήματα» μπορεί να επιμένουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης, πέραν της σωστής αφαίρεσης, είναι το είδος της αφαίρεσης και οι αντίστοιχες προφυλάξεις (λιπώδης ιστός πέλματος, σύνδεσμος μεταταρσίων). Ο υπογράφων έχει πολύ θετική χειρουργική εμπειρία στην συγκεκριμένη πάθηση.